Top

Blog

Rood gelakte nagels en taart… Is er een verband?

 


Mijn allereerste blog… En dan zo’n titel… Gelakte nagels en taart… Is er een verband? “Uhhh… Verband?? Nee, daar is geen verband tussen!” hoor ik je denken… En in directe zin is dat ook zo. Maar die rode nagels willen je wel graag op het volgende wijzen… Ben jij een bakster die moeite heeft met het bepalen van een prijs? Especially for you... PLease, read on!!

 

Ik hoor en zie het zo vaak… Ik overdrijf niet als ik zeg dat het dagelijks is dat er in mijn winkel, mailbox of facebookgroep wel een vraag voorbij komt over de prijsstelling van een taart. “Hoeveel kan ik vragen voor deze taart?“ Vorige week nog had ik het er over met de dames die me in de winkel helpen… “Ik heb een aanvraag gekregen voor een bruidstaart voor 25 personen, hoeveel kan ik daarvoor vragen?”

 

En in mijn facebookgroep komen de meest uiteenlopende prijzen voorbij. En laat ik vooropstellen en echt met klem benadrukken, dat ik ALLE prijzen oké vind! Echt!! Of je nu € 7,50 per persoon vraagt, zoals menig professioneel bakster vraagt of alleen de inkoopkosten. Er zijn mooie Excell sheets waarin je je ingrediënten kunt zetten en die dan voor je uitrekenen wat de inkoop van je taart kost. Sommige sheets houden zelfs rekening met uitval, afval, afschrijving en een kleine reservering voor gas, licht en water.

 

Soms zie ik baksters die echt voor de hobby bakken en die zelfs nog minder dan de inkoopkosten vragen… En ook dat vind ik oké! Want uiteindelijk kost iedere hobby geld! Mijn dochters volleyen voor de hobby, en buiten de jaarlijkse contributie kost me dat ook ieder jaar minimaal 1 set kleding (ze zijn nog in de groei), 3 paar nieuwe kniebeschermers en 6 bidons (die dingen laten ze overal en nergens staan). Dus welke prijs je ook vraagt… Zolang die prijs voor jou goed voelt, is het oké!

 

Maar… Wat ik je wel wil meegeven is het volgende… Wat in je leven (buiten een goede gezondheid, je relatie/kinderen/familie/vrienden) is het meest kostbaar? Je huis? De auto? Je sierraden? In mijn beleving is dat tijd! Want een auto, TV, noem maar op, alles is vervangbaar! Maar de tijd die voorbij is krijg je nooit, maar dan ook echt nooit meer terug!

 

En hou dat nu eens in je achterhoofd als je weer een opdracht krijgt aangeboden of een prijsopgave moet doen… Wat is die investering van tijd je waard? Want die tijd kun je niet doorbrengen met je partner, je kinderen of gewoon even tijd voor jezelf.

 

En geloof me… Ik heb het, nog niet eens zo lang geleden, ook gedaan! Een nacht doorgewerkt tot 6 uur ’s ochtends om 5 communietaarten te maken, dan thuis komen en 2 uurtjes op de bank gaan liggen onder een fleece deken om vanaf 8 uur al die taarten te gaan bezorgen. En natuurlijk is de lach op het gezicht van het kind of een bedank mailtje in je mailbox echt geweldig! Maar hoe tof is het als je jezelf kunt trakteren op een gave workshop? Of die mooie bakblikken die al lang op je verlanglijstje staan? Hoe bijzonder is het om bijvoorbeeld met een bakvriendin naar London te gaan en daar alle taart hot spots te bekijken? Of zoals een klant van me onlangs heeft gedaan… Hoe gaaf is het als je je gezin kunt trakteren op een skivakantie?

 

Dus de volgende keer dat je een prijsafspraak maakt, zet er dan een klein bedrag bovenop je berekening om jezelf te belonen voor het geweldige werk dat je gaat leveren. En doe het in een spaarpot of envelop of iets dergelijks zodat het niet opgaat aan de inkoop van producten, maar om iets leuks van te doen!

 

Goed… En waar komen die rode nagels nou voor in dit verhaal? Afgelopen weekend heb ik mijn vrije tijd verruild voor het maken van een dooptaart. En was het gewoon even tijd om even een uurtje “me-time” te nemen en heerlijk mijn werkhanden eens “onder handen” te laten nemen door een professionele manicure!  Inclusief mooie knalrode nagels! Morgen gaan we weer aan de bak!

 

Ik ben heel erg benieuwd hoe je tegen prijsstelling van taarten aankijkt! Heeft mijn blog je aan het denken gezet? Laat het me in een reactie op Facebook weten!

 

Wil je meer van mijn tips & adviezen over alles wat met bakken en decoreren horen/lezen? Word lid van de Sugar Sweet Club op facebook en/of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Wie ben ik? Ik ben Marijke, eigenaar van Sugar Sweet Company. 40-something, mama van 3 girls, hou van bakken/haken/meubels pimpen en ik word gelukkig van felle kleuren en opvallende prints.